Avocado

Deze vrucht van de avocadoboom kan tot 33 cm lang worden, is peervormig en kan maximaal 2,3 kg wegen. De avocadovrucht is bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees). De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte (de omega vetten stimuleren ook de hersengroei van het ongeboren kind). De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne. Middenin de vrucht bevindt zich een grote houtige pit, die voor consumptie verwijderd wordt. Bij rijpe vruchten ligt de pit los en kan men, bij het schudden van de vrucht, de pit horen rollen. Avocado’s worden ook veel gebruikt in schoonheidsmaskers, omdat ze goed voor de huid zijn. In Mexico wordt de vrucht o.a. gebruikt als basis voor guacamole, door het vruchtvlees fijn te maken. Deze avocadomoes werd op de Antillen gemengd met alcohol tot een geel drankje. Door zeevaarders werd dit meegebracht naar Nederland maar hier ging men het door gebrek aan avocadovruchten het drankje maken met eieren omdat die dezelfde kleur hadden. Zo is in Nederland de likeur met de naam advocaat ontstaan. Avocado’s zijn heel goed voor de hersenen! De vetten zorgen er voor dat jouw hersenen beter samenwerken (je krijgt er romige hersenen van 😉 En een avocadoboom in de tuin houdt alle insecten weg (zowel kruipend als vliegend).