Kokosvet en Kokosolie
Kokos is enorm gezond. Daarom noemt men in Azië de kokospalm de Tree of Life. Kokosnoot bestaat voor 90% uit verzadigd vet. Het smeltpunt ligt zo tussen de 24 en 26°. Dit vet uit kokos is heel gezond omdat kokosvet bestaat uit middellangeketen (MCT) vetzuren. De meeste andere verzadigde vetten bestaan uit langeketen vetzuren, die moeilijk af te breken zijn. Daarbij verbetert kokosvet de opname van diverse mineralen zoals calcium en magnesium en verbetert het de opname van de vitamines A, D, E en K. Kokosvet bestaat voor 50% uit laurinezuur. Dit zuur verhoogt je weerstand tegen bacteriën, schimmels en parasieten. Naast goed voor de weerstand, heeft laurinezuur ook een zeer goed effect op de cholesterolspiegels in ons bloed. Kokos bevat minder calorieën dan andere vetten. Ongeveer 8,6 kcal per gram versus 9 kcal bij andere vetten. Gebruik kokoswater in je smoothie of bak in Kokosvet (deze is dankzij gedroogd kopra (de harde bruine binnenbas van de kokosnoot) vrijwel geur- en smaakloos). Kokosolie is bijzonder geschikt voor gebruik in de keuken, omdat het hoger verwarmt kan worden dan olijfolie en belangrijke voedingsstoffen hierdoor niet verloren gaan. Op brood is kokosolie een geweldige vervanger voor roomboter of halvarine/margarine. Het levert gemiddeld 0,5 minder kcal per gram op. En natuurlijk als vervanger voor boter in taarten, koekjes en andere baksels. Kokosolie is ook heerlijk als nachtcrème, rijk aan anti-oxidanten, reduceert uitdroging van de huid, fijne lijntjes en rimpels waardoor de huid glad, soepel, en jong blijft. Tevens verminderd het puistjes en acne. Kokosolie ondersteunt het gewichtsverlies en vermindert zo de vetopslag. Kokosolie heeft ook nog een beschermende werking tegen bacteriën, zoals chlamydia en tegen schimmels zoals mazelen en herpes. Indien je kokosvet niet verwarmd en koud nuttigt kan je het beste voor de niet-ontgeurde, ongebleekte en ongeraffineerde versie gaan. Door verhitting gaan belangrijke eigenschappen zoals vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en fytosterolen en de unieke moleculaire samenstelling van kokosolie waar het juist zijn kracht aan ontleent, verloren.